Roemeense programmeur pleit schuldig aan het runnen van het BitClub Netwerk, een $722 miljoen Ponzi-regeling.

Belangrijke hoogtepunten:

  • Silviu Catalin Balaci, 35 jaar, uit Roemenië, heeft zijn rol in de BitClub Network Ponzi-regeling toegegeven en zich schuldig gemaakt aan de aanklacht.
  • Hij kijkt om tot 5 jaar in gevangenis en een $250.000 of hogere boete voor de verplichting van draadfraude en de verkoop van ongeregistreerde effecten onder ogen te zien.
  • De casusdocumentatie onthult dat Balaci en zijn mede-samenzweerders doelbewust ongeschoolde investeerders richtten om de winst te maximaliseren.

Volgens een aankondiging van het Amerikaanse Openbaar Ministerie van het District New Jersey op donderdag 9 juli heeft de Roemeense programmeur Silviu Catalin Balaci toegegeven dat hij de beruchte BitClub Ponzi-regeling mede heeft uitgevoerd.

Balaci is slechts één van de 5 daders…

Silviu Catalin Balaci, 35, een Roemeense burger die in Duitsland woont, waar hij ook werd gearresteerd, is slechts één van de 5 medegedaagden die worden aangeklaagd in verband met de BitClub Network-fraude. Andere samenzweerders zijn Matthew Brent Goettsche, Russ Albert Medlin, Jobadiah Sinclair Weeks en Joseph Frank Abel. Samen met Balaci werden zij al in december 2019 aangeklaagd.

Balaci wordt ervan beschuldigd Goettsche en Medlin te hebben geholpen bij het opzetten en exploiteren van het BitClub Netwerk. In de aanklacht staat ook dat Balaci optrad als programmeur van de groep.

De maximale potentiële straf voor Balaci is 5 jaar gevangenisstraf en een boete van $250.000.

Balaci wordt beschuldigd van een samenzwering tot het plegen van draadfraude, samen met een samenzwering tot het aanbieden en verkopen van ongeregistreerde effecten. In een 9 Juli videoconferentiehoorzitting met de Rechter van het District van de V.S. Claire C. Cecchi, heeft de Roemeense programmeur schuldig aan de lasten gepleit. De aankondiging beschrijft de mogelijke straf die Balaci zou kunnen krijgen:

„De aanklacht waarvoor Balaci schuldig pleitte, heeft een maximum van vijf jaar gevangenisstraf en een boete van $250.000, of twee keer de geldelijke winst voor de verdachte of het verlies voor de slachtoffers.

Er moet echter nog een datum voor de veroordeling worden vastgesteld.

BitClub verrekende $722 miljoen door „domme“ investeerders op te lichten…

Het BitClub-netwerk werd geëxploiteerd van april 2014 tot december 2019, toen duidelijk werd dat het netwerk een zuiver Ponzi-schema was en geen hasjmarkt zoals het zich presenteerde. Het frauduleuze plan slaagde erin om minstens $722 miljoen aan Bitcoin Method BTC te vragen, -0,48% in ruil voor aandelen van haar cryptocurrency mining operatie. Terwijl het bedrijf echt zijn eigen mijnbouwactiviteit runde, manipuleerden ze de cijfers op hun website om te laten zien dat het BitClub-netwerk meer verdiende dan wat er eigenlijk werd gedolven.

De beloofde rendementen op de investering waren niet duurzaam door de mijnbouw alleen, dus namen de netwerkexploitanten hun toevlucht tot het belonen van investeerders voor het werven van anderen in de regeling. Volgens de recente aankondiging van de Amerikaanse procureur-generaal richtte de groep die de regeling uitvoerde zich doelbewust op ongeïnformeerde investeerders:

„Als onderdeel van de regeling bespraken Balaci en Goettsche dat het doelpubliek van het BitClub Network ‚domme‘ beleggers zou zijn, die ze ’schaap‘ noemden, en plotten dat ze ‚dit hele model zouden bouwen op de rug van idioten.